Az oldalon történő látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Az oldalon történő "Elfogadom és továbblépek" gomb megnyomásával elfogadod a cookie-k használatát.
Menü

A növényi olajok szerepe a kozmetikumokban

A növényi olajok szerepe a kozmetikumokban

A növényi olajok bőrszépítő, feszesítő és fiatalító hatását már hosszú ideje felfedezték, az egyre modernebb eljárásoknak köszönhetően pedig könnyen kinyerhetők a gyümölcsökből, magokból.

A szőlőmag, a sárgabarack, a jojoba, az argán, a napraforgó, az édesmandula és a makadámdió értékes olajait a Schüssler-féle ásványi sókkal készült, egyedülálló natúrkozmetikumainkban is megtalálod, legyen szó arcápolásról, anti-aging kozmetikumokról vagy testápolásról.

Miért jó a szőlőmagolaj a bőrünknek? 

A szőlőszemek és a bennük található magok nagy mennyiségben tartalmaznak polifenolokat, amiket a legfőbb természetes antioxidánsként tartanak számon. Az antioxidánsok megkötik a szervezetben található szabad gyököket, amik gyorsíthatják az öregedés folyamatát. Cseppet sem mellékes, hogy az antioxidánsok a bőrünknek is jó barátai: kedvezően befolyásolják a sejtmegújulást, hozzájárulnak, hogy kötőszöveteink minél tovább megőrizzék rugalmasságukat, tonizáló, feszesítő és frissítő hatásúak, miközben a keringésre is kedvezően hatnak.

A szőlőmagban rejlő polifenolok közé sorolhatók a flavonoidok, amik fokozzák a hajszálerek működését, javítják a vérellátást, és erősebbé, rugalmasabbá teszik a vérereket. A felpezsdült keringés gyorsabban elszállítja a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat és a visszatartott folyadékot. A salakanyagok kiürülésének köszönhetően intenzívebbé válhat az arcápoló, az anti-aging, a bőrfeszesítő vagy narancsbőr elleni kezelések hatása.

Miért jó a sárgabarackmag-olaj a bőrünknek? 

A sárgabarack egyike azoknak a gyümölcsöknek, amik nagy koncentrációban tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, extraként pedig béta-karotinban is gazadag. Ez utóbbi különösen a napsütéses hónapokban kulcsfontosságú, mivel hozzájárul az egészséges barnuláshoz. Legnagyobb mennyiségben A- és a C-vitamint vehetünk magunkhoz, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és kalciumban bővelkedik.

A sárgabarack gyümölcse és magja kiváló antioxidáns-forrás, nagy segítséget nyújtva szervezetünknek a szabad gyökökkel folytatott küzdelemben. Ha odafigyelünk arra, hogy elegendő antioxidáns jusson a szervezetünkbe, lassíthatjuk az öregedési folyamatokat, főleg akkor, ha a bőrápolás során is előnyben részesítjük az antioxidánsokban és értékes növényi olajokban gazdag kozmetikumokat.

Az aranyszínű sárgabarackmagolaj olyan flavonoidokat is tartalmaz, melyek sikerrel szállhatnak szembe a gyulladásos folyamatokkal. Bőrpuhító és feszesítő hatása sokak szerint semmihez sem fogható, ezért az arc- és testápolásban hatékony segítőtársunk lehet!

Miért jó a jojobaolaj a bőrünknek? 

A jojobaolaj nem csak széppé, hanem élettel telivé varázsolja a bőrt és a hajat, évszázadokkal ezelőtt felfigyeltek arra, hogy kiváló természetes hidratáló és bőrvédő. A jojobaolajat a Simmondsia chinensis nevű növény terméséből sajtolják, állaga a folyékony viaszhoz hasonlít leginkább. Évszázadok óta előszeretettel alkalmazzák bőrnyugtatóként, kisebb sérülések vagy irritációk esetén, de gyulladáscsökkentőként is gyakran bevetik.

A színtelen és szagtalan jojobaolaj gazdag E-vitaminban és B-vitamin-komplexben, de ásványi anyagokat is tartalmaz: cinket, rezet és jódot. Kiváló természetes antioxidáns-forrás, egyedülálló szerkezetének köszönhetően a növényi olajok közül a jojobaolaj hasonlít leginkább az emberi bőrben termelődő, védő- és hidratáló funkciót ellátó faggyúhoz. A jojobaolaj megóvja a bőrt a környezeti ártalmaktól, az erős napfénytől, a széltől, a hidegtől és a kórokozóktól - ez különösen fontos azoknak, akiknek száraz, irritációra hajlamos a bőre.

A bőr természetes védőrétege meglehetősen sérülékeny, kárt tehet benne a szintetikus anyagokban bővelkedő kozmetikumok használata, a nem elegendő hidratálás vagy a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás. Ilyen esetekben is számíthatunk a jojobaolajra, ami segít helyreállítani a felborult egyensúlyt, így a bőr újra puhává és egészségessé válik. A jojobaolaj regenerálja és nyugtatja az irritált, érzékeny bőrt, élettelivé teszi és a ráncok kialakulását is késleltetheti. Igazán könnyen beszívódik, ezért kedvelt összetevője a natúrkozmetikumoknak - más növényi olajokkal együtt tovább erősíthetik egymás hatását.

A marokkói nők titka az argánolaj

Ahogy a nevéből is kiderül, az argánfa gyümölcséből sajtolják, azt azonban csak kevesen tudják róla, hogy az élet fájának is nevezik az őshazájában, Marokkóban. Az argánfa csak abban az afrikai régióban érzi jól magát, ezért nem is terjedt el sikerrel a világ más tájain - emiatt az argánolaj igazán különleges természeti kincs. A kozmetikumokhoz használt argánolajat hidegen sajtolják, világos aranyló színe van, míg az étkezéshez használt argánolajat a megpirított argándióból nyerik, színe jóval sötétebb és jellegzetes az illata.  

Nem véletlen, hogy az argánolaj kedvelt összetevője az anti-aginig kozmetikumoknak: rengeteg természetes antioxidáns található benne, köztük az E-vitamin, a tokoferolok, flavonoidok és értékes zsírsavak. Ezekben az a nagyszerű, hogy szinergikusan, azaz egymás hatását erősítve és kiegészítve szállnak szembe az idő múlásával. Az argánolaj csodás bőrfeszesítő, ezt a hatását a bőr mélyebb rétegeibe jutva is képes kifejteni, anélkül, hogy bőrfénylést vagy ragacsos tapintást hagyna maga után.

Az argánolaj mesébe illő bőrtápláló, kiválóan hidratálja a száraz, igénybe vett bőrt. Jó szolgálatot tesz napozás után, de a hideg téli hónaokban is érdemes olyan arc- és testápolókat választani, amik argánolajat tartalmaznak, hogy a bőr mindig puha és egészséges legyen. Mivel az argánolaj omega-3 és omega-6 zsírsavakban is bővelkedik, nagyban hozzájárul a bőr megújulásához és a kisebb sérülések gyorsabb gyógyulásához, például szőrtelenítés vagy borotválkozás után.

Vajon a napraforgóolaj is jó a bőrünknek? 

A napraforgóolajat hidegen sajtolják a napraforgó magjaiból, és a konyhai felhasználás mellett a szépségápolásban is számíthatunk a segítségére. Az aranyszínű és kellemes illatú napraforgóolaj is gazdag E-vitaminban és értékes telítetlen zsírsavakban. Az ásványi anyagok közül foszfort, mangánt, cinket és vasat tartalmaz, de omega-3 és -6 zsírsavakban is bővelkedik. Az utóbbi időben egyre több kozmetikum alapanyagaként is találkozhatunk vele, jótékony bőrápoló tulajdonságainak köszönhetően.

Édesmandula-olaj

A mandula kiváló forrása a B-vitaminnak, ami amellett, hogy kedvezően hat az idegrendszer működésére, táplálja a bőrt és a hajat. Bővelkedik cinkben, káliumban és vasban, ezért fogyasztása a vérszegények számára kifejezetten ajánlott. Kálcium-foszfátban is gazdag, ami segít megőrizni a fogak és a csontok épségét, ezért a változókorú nőknek igen nagy segítséget jelenthet. A benne található értékes olajok puhítják és táplálják a bőrt, illetve javítják a keringést, ami segít a méreganyagok elszállításában és az egészséges bőrszín megtartásában, visszanyerésében.

Az édesmandula-olaj nem csak számos jótékony hatása miatt kedvelt, hanem azért is, mert még az érzékeny bőrt sem irritálja, sőt, akár kisbabák bőrápolása során is alkalmazható. Mivel rengeteg E-vitamint tartalmaz, kiváló öregedésgátló, feszesítő és bőrmegújító. A terhességi csíkoknak is nevezett striák kialakulása nemcsak a babavárás során keserítheti meg a nők mindennapjait, hanem akkor is, ha hirtelen veszítenek a súlyukból. Az édesmandulaolaj rendszeres használatával elejét vehetjük a probléma kialakulásának: reggel és este masszírozzuk át körkörös mozdulatokkal a kritikusabb testtájakat – a hasat, a csípőt, a popsit, a combot és a melleket –, mandulaolajat tartalmazó natúrkozmetikummal, hogy minél mélyebb rétegekbe eljuthassanak az értékes összetevők és kifejthessék jótékony hatásukat.

Makadámdió-olaj

A makadámdió Ausztriáliából ered, de Új-Kaledónia, Indonézia, Brazília, Kalifornia, Costa Rica, Dél-Afrika és Hawaii is büszkélkedhet szépen termő makadám-ültetvényekkel. A makadámolaj különlegessége, hogy bővelkedik értékes zsírsavakban és antioxidánsokban, ami miatt fontos összetevője lehet az anti-aging kozmetikumoknak is. Kíméletesen táplálja, óvja és fiatalítja az érzékeny bőrt is.

Híres a regeneráló és hidratáló hatásáról is, a száraz, kirepedezett bőrt gyorsan puhává varázsolja. A makadámolaj olyan összetevőket is tartalmaz, amik a bőrben természetesen előfordulnak, ám az idő múlásával egyre kevesebb termelődik belőlük - a makadámolaj viszont pótolhatja a hiányukat, hosszabb ideig megőrizve a bőr szépségét és egészségét. Leginkább magas E-vitamin-tartalma miatt igaz rá, hogy hatékonyan száll szembe az idő múlásának jeleivel, vagyis feszesítő és fiatalító hatású.

Bár sokan azt gondolják, hogy a zsíros vagy kevert bőr ápolására nem használható, ez azonban nem igaz: a makadámolaj - a többi növényi olajhoz hasonlóan - képes arra, hogy kiegyensúlyozza a bőrt, anélkül, hogy zsírossá-olajossá tenné azt, hiszen könnyen beszívódik. Bár a makadámolaj nem örvend (még) akkora népszerűségnek, mint az argán- vagy a jojobaolaj, tudni kell róla, hogy legalább olyan nagyszerű tulajdonságokkal rendelkezik! 

Keresés