Az oldalon történő látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő "Elfogadom és továbblépek" gomb megnyomásával elfogadod a cookie-k használatát.
Termékek Menü

Minden, amit tudnod kell az őszi hajregenerálásról

Bizonyára Te is tudod, hogy hajunk nyáron különös gondoskodást igényel, hiszen a tűző nap, a klóros vagy a sós víz meglehetősen próbára teszi szépségünket: hajunk töredezetté, fakóvá és fénytelené válhat, ha nem vigyázunk. A kilátásaink sajnos ősszel és télen sem jobbak, mivel az eső, a szél és a farkasordító hideg is kárt tehet a hajkoronánkban, s ahogy hűvösebbre fordul az idő, hajunk úgy válik egyre nehezebben kezelhetővé és sérülékenyebbé. 

Ha gubanc van

A szakértők szerint a haj-bajok többsége abból adódik, hogy hibát követünk el a hajmosás során. Ezt nehéz elképzelni, hiszen hajat mosni mindenki tud! Vagy mégsem? Az egyik leggyakoribb baklövés az, hogy káros anyagokkal teli termékeket használunk - sokan talán nem is sejtik, milyen összetevőkből áll a samponjuk, vagy hagyják magukat félrevezetni a megtévesztő márkaneveket, hangzatos szlogeneket vagy természetesnek tűnő csomagolás láttán. A másik nagy melléfogás, hogy nem fordítunk kellő időt a sampon és a balzsam kiöblítésére. Az ideális az lenne, ha 3 percen át engednénk tiszta vizet a hajunkra, így szárítás után nem nehezedne el és nem tűnne rövid időn belül zsírosnak. Ráadásul a korpát, viszketést okozó fejbőr-irritáció kialakulását is megelőzhetjük, ha kellő időt hagyunk az ápolószerek leöblítésére. A vékony szálú haj könnyebben összegubancolódik, mint a vastagabb, de a göndör fürtök viselőinek is meggyűlhet a bajuk a csomókkal. A pálmát mégis a sérült, töredezett haj viszi: mindegy, hogy milyen színű, milyen fazonú és vastagságú, rendkívül könnyen gubancolódik. A haj kibontásához mindenképpen fontos a balzsam használata, ha anélkül próbáljuk kibontani, sokszor csak rontunk a helyzeten – főleg akkor, ha türelmünket is elveszítjük, és rángatni kezdjük a tincseket.

Melegen ajánljuk

Akármilyen jól esik a hűvösebb hónapokban, fontos, hogy a hajszárítót soha ne állítsuk túlzottan magas hőfokra, mert a forróság is kiszárítja, dehidratálja a nyáron amúgy is próbára tett hajat és a fejbőrt. Ehelyett válasszunk kellemesen meleg hőfokot, majd ha megszáradt a hajunk, váltsunk langyos vagy hideg fokozatra. Nagyon fontos, hogy hajunkat teljesen megszárítsuk – ezt a műveletet legalább 30 perccel indulás előtt végezzük el, hogy biztosan ne fázzon meg a hajkoronánk! Különösen akkor lényeges az alapos hajszárítás, ha hajunkat összefogjuk vagy feltűzzük, mert az ilyen frizura kevésbé “kap levegőt”, és a nedves hajszálak sokkal nehezebben száradnak meg. Jó tudni, hogy a hajhab, a hajzselé, a hajlakk és a vax – sőt, némelyik hajfesték vagy hajszínező is! – szárítja a hajat, így ezekből érdemes a lehető legkevesebbet használni, és mindig minőségi terméket választani. 

Hajszépítő ételek

Akkor szépíthetjük leghatékonyabban a hajunkat, ha belülről is tápláljuk. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy mely ételek járulnak hozzá leginkább hajunk szépségéhez és egészségéhez. Ha ezekből tudatosan többet fogyasztunk, kellemes mellékhatásként megfigyelhetjük, hogy a körmünkre, sőt a bőrünkre is kedvezően hatnak! A tejtermékek, a tengeri halak, a tojás és a búzacsíra nagymértékben elősegítik a keratin termelődését – ez az az anyag, ami erősíti a hajszálak és a körmök szerkezetét, megakadályozva, hogy azok törékenyek, sérülékenyek legyenek. A barna rizs, a gabonafélék, a fokhagyma és a többi hagymaféle remek forrásai a szilíciumnak (amit a Nr. 11-es Silicea Schüssler sóval is magadhoz vehetsz!) és a kénnek – azoknak az ásványi anyagoknak, amik ellenállóbbá teszik a hajat és megfelelő táplálást biztosítanak számára. A fakó és gyenge hajszálak garantáltan meghálálják, ha hozzásegítjük őket ezekhez a jótékony anyagokhoz. A kesudió, a földimogyoró, a dió, a sörélesztő és a sajtfélék a szervezetet H-vitaminnal látják el, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy a hajszálak és a körmök egyik legfőbb alkotóeleme, azaz a keratin beépülhessen. Sokan még nyáron sem fogyasztanak elegendő friss gyümölcsöt és zöldséget, hát még ősszel és télen! Ebből adódóan szervezetük kevesebb ásványi anyaghoz és vitaminhoz jut, aminek a hajunk is kárát látja.

FONTOS!

A természetes anyagokat ne csak a hajápoló termékekben keressük, hanem hajformázó eszközeinkben is: válasszunk natúr fából vagy más természetes anyagból készült fésűt és hajkefét!

Tartalomhoz tartozó címkék: hajápolás