Eljött a nők ideje! Interjú Adrival, a Schüssler Natur CosMEDics alapítójával


Eljött a nők ideje! Interjú Adrival, a Schüssler Natur CosMEDics alapítójával
Legyen divat a női vezető!

„Ideje lenne végre úgy tekinteni a női vezetőkre, ahogyan azt megérdemlik!”

Soós Adrienn, a Schüssler Natúrkozmetikumok tulajdonosa és vezetője: „Ideje lenne végre úgy tekinteni a női vezetőkre, ahogyan azt megérdemlik!”

A Schüssler Natúrkozmetikumok megálmodója és az álom megvalósítója, Soós Adri eredeti végzettsége szerint német nyelvtanár és PR-menedzser, de ezen kívül rengeteg dolgot tanult, felelősségteljes munka és anyaság mellett szerzett például MBA marketing- és vállalkozásmenedzsment diplomát.
„Amikor Lili lányom 2006-ban megszületett, már 3 éve országos ügyvezető pozícióban dolgoztam, három férfi mellett. Az első időszakban egyáltalán nem volt könnyű összeegyeztetni a feladatokat, a feszített felsővezetői munkatempót és a baba gondozását, de azzal a családi segítséggel, amit akkor kaptam és kapok a mai napig is, könnyebb volt. „Nagyszerű férjem van és csodálatos anyukám!” – kezdi Adri, aki mára egy olyan egyedülálló natúrkozmetikai márkát épített fel, aminek termékei több rangos szakmai elismeréssel is büszkélkedhetnek.

Csak látszat volt az egyenrangúság

Amikor Adrit még a Schüssler Natúrkozmetikumok előtti időkről faggattuk, elmondta, hogy hiába dolgozott ugyanabban a pozícióban a Csehországot, Szlovákiát és Ausztriát képviselő férfi kollégákkal, mindig is érezte, hogy nőként más megítélés alá tartozik a vezetőség szemében. „Sokkal szkeptikusabban fogadták az én ötleteimet és javaslataimat annak ellenére, hogy én voltam az egyetlen, aki megfelelő közgazdasági és marketing végzettséggel rendelkezett. Egy véletlen folytán arra is fény derült, hogy a férfi kollégáim nagyságrendekkel többet kerestek nálam és a különféle juttatásokban is könnyebben részesültek. Amikor ezt egy idő után szóvá tettem, semmilyen értelmes választ nem kaptam, ezért sem gondolkodtam egy percig sem azon, hogy csatlakozzak-e a »Legyen divat a női vezető!« kampányhoz, hiszen ideje lenne végre úgy tekinteni a női vezetőkre, ahogyan azt megérdemlik. Fontos, hogy ne adjuk fel a céljainkat és álljunk ki a jogainkért.” – mondja teljes meggyőződéssel a hangjában.

Eljött a nők ideje!

Adri szerint soha nem az alapján kellene megítélni egy munkatársat, hogy férfi-e vagy nő, hanem a tudását, a szorgalmát és a kitartását kellene figyelembe venni. „Nagyon örülök neki, hogy a világ végre nemcsak a testpozitivitás terén kezd ébredezni, hanem a női vezetőket is egyre inkább elismeri. Örömmel látom, hogy számos nagy cég élén állnak sikeres nők és a politikában is egyre több nőt hagynak érvényesülni. Engem a fent említett munkahelyen csak az utolsó pár évben tekintettek egyenrangú partnernek a férfi vezetők mellett, ehhez azonban többszörösen kellett bizonyítanom és jó pár izzasztó vitában is a sarkamra kellett állnom” – emlékszik vissza Adri és sietve hozzáteszi, hogy reméli, a jövő női vezetőinek már nem kell hasonlókon keresztülmennie.

Így indult az SNC

„A saját vállalkozásra az egyik legnagyobb vezetői kihívásként tekintek, hiszen itt minden téren helyt kell állni. 2015 óta ez még inkább igaz, akkor ugyanis gyarapodott a családunk, megszületett a kisfiam, Zalán. Annak idején azért döntöttem a saját vállalkozás és a Schüssler Natúrkozmetikumok életre hívása mellett, mert így sokkal könnyebb gyerekek mellett szervezni a munkát és a mindennapokat. Éjszaka is lehet dolgozni, amikor a gyerekek alszanak, reggel pedig nem kell rohanni, hogy alkalmazottként beérjek a munkahelyemre. Kényelmesen elviszem őket iskolába, utána pedig kezdhetem a munkát” – avat be a kulisszatitkokba Adri, aki még választhat is, hogy az irodában vagy otthon intézze a dolgait. „A homeoffice-nak megvan az a nagy előnye, hogy közben többé-kevésbé a házimunkát is elvégezhetem, hátránya viszont, hogy az otthoni dolgok könnyebben elvonják a figyelmemet.”

A Schüssler kozmetikumoknak nincs párja!

Adri úgy gondolja, hogy neki ez a kiegyensúlyozott háttér adott erőt ahhoz, hogy szép karriert fusson be, de viccesen hozzáteszi, hogy sokak szerint az átlagnál több erővel és energiával áldották meg az égiek, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a vállalkozása sikeres legyen. „Azt gondolom, hogy az én esetemben szerencsés az is, hogy úgymond éretten, nagy vállalkozás-vezetői tapasztalattal (több mint 15 év) kezdtem bele a saját vállalkozásba egy olyan iparágban, amit már akkor is jól ismertem. Elengedhetetlenül fontos az is, hogy a termékeink kiváló minőségűek és egyediek: Schüssler ásványi sót tartalmazó natúrkozmetikumokat senki más nem készít Magyarországon, de tudtommal Európában sem”  mondja büszkén Adri, aki nem emlékszik olyan időszakra, amikor a feladást fontolgatta. „Ennél én sokkal kitartóbb vagyok és nagyon hiszek az álmaimban!”

Férfiak is jelentkeztek, de nő lett a befutó

A Schüssler Natúrkozmetikumok csapata egy kivétellel nőkből áll, az erősebb nemet Adri férje, Laci képviseli, az ő feladatai közé tartozik sok más mellett a partnerekkel való kapcsolattartás és a kereskedelemmel kapcsolatos ügyek intézése. „Fontos kihangsúlyozni, hogy nem tudatos döntés eredménye az, hogy a Schüssler csapat szinte csak nőkből áll, egyszerűen így alakult, amit persze egyáltalán nem bánunk, mert nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Volt egyébként fiú jelentkező is egy-egy nyitott pozíciónkra, de végül nem ő lett a befutó. Ennek a döntésnek kizárólag a tapasztalat hiánya volt az oka, nem pedig az, hogy férfiként szeretett volna hozzánk csatlakozni” – magyarázza a Schüssler Natúrkozmetikumok vezetője, aki a gyerekeinek is próbálja azt tanítani, hogy a nők és a férfiak ugyanannyit érnek. „Úgy látom, hogy Lili nagyon sok dologban hasonlít rám, kellően határozott és öntudatos, Zalánban pedig nap mint nap azt erősítjük, hogy tisztelettudó legyen a nőkkel, amire egyébként szerencsére magától is ráérez.”

Ne csak szeresd, tudd is, mit csinálsz!

Az egyetlen dolog, amit Adri a karrierjére visszatekintve másként tenne, az az, hogy nem munka mellett tanulna, hanem inkább korábban – de gyorsan hozzáteszi azt is, hogy nem bánja, hogy végül így alakult: „Meg kellett érnem, és be kellett járnom egy bizonyos utat ahhoz, hogy erre is rájöjjek.” Azoknak, akik most fontolgatják a vállalkozás-indítást, Adri szolgál néhány jó tanáccsal: „Szerintem mindenképp érdemes reális célokat tűzni maguk elé, és akár tetszik, akár nem, a vállalkozáshoz a marketing mellett valamicske tőkére is szükség van. A sikerhez emellett nagyon fontos az is, hogy ismerjék azt az iparágat, amiben szeretnék kipróbálni magukat! Én például nehezen tudtam volna magam elképzelni egy kávézó tulajdonosként, mert ebben nincs semmi tapasztalatom.”

Legfrissebb blogbejegyzések

Mit tehetünk a pigmentfoltok ellen?

Mit tehetünk a pigmentfoltok ellen?

A nőiességet nem kilóban mérik

A nőiességet nem kilóban mérik