Menopauza – a változókor idején is lehet szép a bőröd


A menopauza időszaka akár évekig tarthat, de nem törvényszerű, hogy ezt folyamatosan rossz érzések kísérjék. Segít, ha azonosítani tudod a tüneteket, ha megfogalmazod, hol tartasz a folyamatban, és megkeresed azokat a természetes megoldásokat, amelyek segítenek enyhítenia  változókor tüneteit.

A változókor tipikusan a 45-60 korosztályt érinti. A csökkenő hormonszint nőknél a menstruáció elmaradását, férfiaknál kevésbé markáns tüneteket produkál.

Menopauza és klimax: miként érinti a nőket és férfiakat?

A menopauza időszaka komplex tünetegyüttest jelent, mely mind fizikai, mind érzelmi változásokkal jár együtt. Bár férfiak és nők egyaránt tapasztalnak változásokat, a tünetek intenzitása és jellege személyenként különbözik. Egyeseknél a fizikai jelek dominálnak, míg másoknál az érzelmi hullámzás válik hangsúlyosabbá. Tipikusan a nőknél a változókor 45 és 60 éves kor között a leginkább észrevehető, az időtartama pedig változó lehet, akár több évet is igénybe vehet. A férfiak esetében egy későbbi életszakaszt, az 50 éves kor fölötti időszakot jelöli, amikor a hormonális ingadozások a közismert „kapuzárási pánik” formájában mutatkozhatnak meg.

Menopauza tünetei és kezelése

Változókor tünetei és kezelése

Mit Jelent a menopauza a nők számára?

A női életút egyik kiemelkedő mérföldköve a menopauza, amikor a női petefészek hormontermelése meredeken csökken és végül megszűnik, ezzel véget vetve a menstruációs ciklusoknak. Ebben az időszakban a természetes fogantatás esélye nem áll fenn. Amikor ez a változás 40 éves kor előtt következik be, a jelenséget korai menopauzának nevezik.

A menopauza egyik gyakori korai jelzése a testösszetétel változása; sok nő hajlamos a súlynövekedésre ebben az életszakaszban. A nem várt súlynövekedés elkerülése érdekében ajánlott a táplálkozási szokások átgondolása: kiemelten fontossá válnak a zsír- és cukorszegény, valamint a rostokban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag ételek.

Az ösztrogénszint csökkenése a petefészek funkcióinak visszaesésével jár együtt, ezáltal a menstruáció ki is maradhat, és a luteinizáló hormonok (LH) valamint a follikulus-stimuláló hormonok (FSH) szintje emelkedhet.

A menopauza tünetei

A hőhullámok és a fokozott izzadás az egyik legelső jelenség, ami a változókort kísérheti; hirtelen felötlő melegségérzet és verejtékezés napközben vagy éjjel egyaránt. A hormoningadozások magas vérnyomást, fejfájásokat, migrént vagy akár szívritmus-zavarokat is előidézhetnek. A szervezet hajlamos lehet a folyadék megtartására, ami duzzanatokhoz vezethet. Az anyagcsere lassulása miatt könnyen alakulhat ki hízás.

Vérzészavarok esetén kiemelten fontos az orvosi felkeresés a probléma okának diagnosztizálására. A hangulat gyakran ingadozhat; az idegesség, ingerlékenység, feszültség és depressziós tünetek bukkanhatnak fel, amelyek gyakran ok nélküli hangulatingadozások formájában nyilvánulnak meg. A nők életük e fordulópontjait – a menstruáció kezdetét és annak megszűnését – mérföldkövekként élik meg. A tartós hormonális változások következményeként megjelenhet az osteoporosis is, amely a csontok tömegének csökkenésével jár.

Mindegyik tünet együtt járhat a változókorral:

  • hőhullám, kipurulás
  • hangulatingadozás (depresszió, eufória)
  • éjszakai izzadás
  • csökkenő nemi vágy
  • gyakori vizelési inger
  • hüvelyszárazság
  • alvászavar
  • hajhullás
  • csontritkulás
  • szívbetegségek kialakulásának kockázata

A Klimaxot érdemes diagnosztizáltatni

A változókor diagnosztizálására többféle orvosi területen kerülhet sor, legyen szó nőgyógyászati vagy belgyógyászati vizitetekről, ahol az életkorra és jellegzetes tünetekre alapozva azonosítható a klimax.

Komplex belső környezet elemzéséhez különböző laboratóriumi tesztek sora vehető igénybe. Az egyetemes állapotfelmérő laborteszt, mely a májfunkciókat, veseműködést, vérképzést, pajzsmirigy-hormonokat, a zsír- és szénhidrát-anyagcserét, továbbá az elektrolit egyensúlyt értékeli, különösen az 50 év feletti korosztály számára fontos. Mindemellett érdemes kiemelten figyelembe venni a menopauza elején a hormonális változásokat, így az ösztrogén és progeszteron szintjének csökkenését kísérő TSH, FSH, LH és ösztradiol szinteket specifikusan mérő vizsgálatokat is lefolytatni.

Ha a tünetek 40 éves kor alatt, vagy körül kezdődnek, érdemes külön figyelmet fordítani rá, mert a korai menopauzának az egészséget érintő következményei lehetnek. Amennyiben korai menopauzáról van szó, az ösztrogén pótlása segíthet a jelentkező tünetek enyhítésében; azonban ez az állapot már kizárja a természetes úton való fogantatást. Menopauza kivizsgálás sok egészségügyi intézményben kérhető és elérhető.

Mit tehetsz a változókor tünetei ellen?

A hormonpótló terápia vonatkozásában ajánlott olyan nőgyógyászati szakorvost felkeresni, aki tapasztalt ezen a területen. A hormonkezelést kizárólag alapos kivizsgálást követően szabad megkezdeni, melyet rendszeres ellenőrzéseknek kell kísérniük.

Menopauza és bőrápolás

A menopauza következtében lelassul a szervezet anyagcseréje, mely a bőrre is hatással van. Csökken a kollagén termelés, mely következtében a bőr veszít a feszességéből. Éppen ezért fontos a lassuló folyamatokat kívülről támogatni. Érdemes kifejezetten érett bőr ápolására való kozmetikumokat választani, melyek feszesítik, hidratálják, táplálják a bőrt. A Schüssler Age Protection termékcsalád intenzív táplálást nyújt az érett bőrnek. Az arcápolási termékekben lévő hatóanyagok és Schüssler ásványi sók segíthetnek a bőrt feszesebbé, fiatalosabbá és ragyogóbbá tenni.

Legfrissebb blogbejegyzések

Niacinamide a bőrápolásban: mi ez és mire használd?

Niacinamide a bőrápolásban: mi ez és mire használd?

Narancsbőr elleni hatékony kezelés otthon

Narancsbőr elleni hatékony kezelés otthon