Hámlasztók (AHA, BHA, PHA) – mire jók, hogyan használd őket?


Hámlasztók (AHA, BHA, PHA) – mire jók, hogyan használd őket?

Mi a szerepük a hámlasztóknak? 

Az elhalt hámsejtek eltávolítása több szempontból is a szép bőr egyik alappillére: amellett, hogy egészséges arcszínre tehetsz szert, jelentősen hozzájárulhatsz a bőrmegújuláshoz. A hámlasztók használatát követően a bőröd puhább tapintású lesz, felszíne egyenletesebbé válik, ami sminkalapnak is tökéletes.

Otthoni hámlasztás

Schüssler AHA vagy BHA savas hámlasztóit otthon is biztonságosan használhatod, az eredmény pedig már az első alkalom után szemmel látható és kézzel fogható! Használatukban sok más mellett az az egyik legnagyszerűbb, hogy általában elegendő hetente 2-3 alkalommal felvinni a bőrre (igaz, a gyakoriság bőröd igényei szerint változhat) és a használata egyáltalán nem időigényes. A benne lévő értékes hatóanyagok és szépítő Schüssler sók pontosan tudják, mi a dolguk, és egymás hatását erősítve, rövid időn belül csodát tesznek az arcoddal!

Fizikai hámlasztók és kémiai hámlasztók – Mi a különbség?

Mindkét hámlasztóra igaz, hogy az arcápolási rutin fontos része kellene, hogy legyen még akkor is, ha nem napi rendszerességgel használod őket.

A fizikai hámlasztók lényege, hogy az elhalt hámsejteket mechanikusan, valamilyen dörzsanyaggal távolítják el a bőrfelszínről. A Schüssler mélyhidratáló arcradír hatékonyságának titka – a Nr. 8-as Schüssler só mellett – a Sucragel AOF cellulóz szemcsék jelenléte. Ezek a bőrrel kíméletesek, az elhalt hámsejteket mégis maradéktalanul eltávolítják és finoman átmasszírozzák a bőrödet, élénkítve a mikroerek keringését.

A kémiai hámlasztók „lelke” minden esetben valamilyen sav, jelen esetben az AHA és a BHA sav, ami a bőr mélyebb rétegeibe is eljut, így nem csak a bőrfelszínen tesz azért, hogy elégedetten nézhess tükörbe. A kémiai hámlasztókban lévő savak fellazítják az elhalt hámsejtek kötődését, így azok játszi könnyedséggel távolíthatók el.

A rendszeres hámlasztás előnyei

  • Bőröd élettel teli, egészségtől ragyogó lesz, búcsút intve a fakó arcszínnek
  • Az érdes, egyenetlen tapintás helyett bőröd bársonyosan puhává válik
  • Bőrsejtjeid gyorsabban megújulnak, miközben a természetes kollagén- és elasztintermelés is fokozódik
  • Elhalt hámsejtek nélkül a hámlasztás után használt kozmetikumok értékes hatóanyagai a bőr mélyebb rétegeibe jutnak és nem mellesleg nagyobb mennyiségben szívódnak fel, így jótékony hatásukat intenzívebben fejthetik ki
  • A hámlasztók használata felpezsdíti a bőr mikrokeringését, hozzájárulva a méregtelenítéshez és ahhoz, hogy a bőrsejtek több tápanyaghoz jussanak
  • A sima és egyenletes bőrfelszín csodás sminkalap, a végeredmény nemcsak szebben mutat, hanem tartósabb is lesz

AHA vagy BHA, melyik a neked való?

A többi arcápolóhoz hasonlóan a hámlasztókra is igaz, hogy a leglátványosabb eredményt akkor érheted el, ha a bőrtípusodnak megfelelőt választod, és a bőröd igényeit szem előtt tartva használod.

Ahhoz, hogy a kémiai hámlasztókból kihozd a maximumot, fontos tudnod, hogy melyik mit ad a bőrödnek.

Az AHA sav elnevezése egy mozaikszó, ami az Alfa-hidroxi-acid elnevezésből ered. Ezek a savak természetes eredetűek, a gyümölcsökben, a tejben és a cukornádban találhatók meg legnagyobb mennyiségben. Amellett, hogy hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket, a bőr mélyebb rétegeibe jutva fokozza a bőrsejtek megújulását, nagyszerűen hidratál és az idő múlásának jeleit is képes ellensúlyozni.

Szuper választás azoknak, akik lassítani szeretnék a bőröregedés folyamatát, feszesebb és rugalmasabb bőrre vágynak, valamint szeretnék halványítani a bőrükön lévő pigmentfoltokat, korábbról visszamaradt hegeket.

A Schüssler AHA savas hámlasztó gélt a benne lévő Nr. 1-es calcium fluoratum és a Nr. 11-es silicea Schüssler ásványi sók teszik egyedülállóvá. A bőr rugalmasságát fokozó 1-es és a szépség, illetve a prevenció sójának is nevezett 11-es só nagyban hozzájárul a bőr fiatalságának megőrzéséhez.

  • AHA hámlasztók: fakó, egyenetlen, öregedő bőr esetén, vagy foltokra, hegekre
  • BHA hámlasztók: mitesszerek, pattanások, tág pórusok, nagyon érzékeny és rosaceás bőr esetén
  • PHA hámlasztók: pirosság, vízhiány, érzékeny, nagyon érzékeny bőr esetén

Az AHA savas hámlasztó gél tökéletes választás:

A BHA sav elnevezés is egy mozaikszó, ami a Beta-hidroxid-acid szóösszetételből ered. A Schüssler BHA savas hámlasztó gél szalicilsavat tartalmaz, aminek nagy előnye, hogy az elhalt hámsejtek eltávolítása mellett kiegyensúlyozza a faggyúmirigyek működését, kedvezően hat a zsíros, pattanásos bőrre és nagy hasznát veheted tág vagy eltömődött pórusok esetén.

A bőr mélyebb rétegeibe jutva nemcsak a sejtmegújulásért tesz nagyon sokat, hanem gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatását is kifejti. A BHA savas hámlasztó gélt az érzékeny, irritált bőr megmentőjének tartott Nr. 3-as ferrum phosphoricum Schüssler só és az anyagcsere-folyamatokat szabályozó, pattanásos bőrre kifejezetten ajánlott Nr. 9-es natrium phosphoricum Schüssler biokémiai só teszi igazán különlegessé.

A BHA savas hámlasztó gél tökéletes választás:

Hogyan kell használni a kémiai hámlasztókat?

A fizikai hámlasztókhoz hasonlóan a kémiai hámlasztókat is biztonsággal használhatod otthon, hiszen a termékek sav-koncentrációját úgy alakítottuk ki, hogy azok (a használati utasítás betartásával) semmiképp se tegyenek kárt a bőrödben.

Az AHA savas hámlasztó gél 5% gyümölcsav- és 5% tejsav-tartalommal készült, a BHA savas hámlasztó gél pedig 1% szalicilsavat tartalmaz.

Fontos, hogy a hámlasztó gélt mindig alaposan megtisztított, száraz bőrre vidd fel, egyenletesen oszlasd el az arcodon és 10 percig hagyd hatni. Ezután langyos vízzel öblítsd le, és használd kedvenc tápláló kozmetikumaidat, amelyek így még intenzívebben fejthetik ki jótékony hatásukat. Ne feledd, az AHA savas hámlasztó használata mellett egész évben ajánlott a megfelelő fényvédelemről gondoskodni, amihez minden segítséget megkapsz a kimondottan arcra kifejlesztett, hidratáló és anti-aging hatású Schüssler Fényvédő krémtől.

Bőrünk pH értéke

Az egészséges bőr pH-ja az arcon és a testen 4,7 és 5,75 közé tehető, vagyis enyhén savasnak tekinthető. A bőr pH-egyensúlya meglehetősen érzékeny, kedvezőtlenül befolyásolhatja a túlzottan gyakori és a nem megfelelő kozmetikumokkal végzett arctisztítás, de akár a túl magas hőmérsékletű víz is felboríthatja az egyensúlyt. Az arcápolókban lévő szintetikus összetevők is rosszat tesznek a bőr pH-jának, de a környezeti ártalmak, a hőmérséklet-ingadozás és a magas páratartalom is kibillentheti a pH-egyensúlyt. 

Az AHA és BHA savas hámlasztók (a bennük lévő gyümölcssavnak, tejsavnak vagy szalicilsavnak köszönhetően) hozzájárulnak ahhoz, hogy a bőröd pH-egyensúlyát helyreállítsák vagy megőrizzék. Nagy segítséget nyújtanak ebben a tonizáló hatású arcpermetek, amiket a hámlasztók mellett napi rendszerességgel, a reggeli és az esti arcápolási rutin részeként érdemes használni.

Az AHA savas hámlasztó mellé érdemes a bőrmegújítást elősegítő és pigmentfolt-halványító hatású C-vitaminos arcpermetet vagy az intenzíven hidratáló és antioxidáns hatású Hialuronsavas arcpermetet választanod, míg a BHA savas hámlasztó jótékony hatását a faggyúmirigyek működését szabályozó és mattító hatású Niacinamid arcpermet használatával teheted teljessé.

Legfrissebb blogbejegyzések

Niacinamide a bőrápolásban: mi ez és mire használd?

Niacinamide a bőrápolásban: mi ez és mire használd?

Narancsbőr elleni hatékony kezelés otthon

Narancsbőr elleni hatékony kezelés otthon