13+1 kérdés a szérumokról – Mire jók az arcszérumok, hogyan használd őket?


13+1 kérdés a szérumokról – Mire jók az arcszérumok, hogyan használd őket?

Miben rejlik az arcszérumok ereje? Miben különböznek a hidratáló krémektől? Milyen szempontok szerint válassz a rengeteg szérum közül? Segítünk, hogy tisztábban láss, és megtaláld a hozzád passzoló szérumot! 

Az arcszérumok hatékonysága semmihez sem fogható, ha nem hiszed, tegyél egy próbát és érezd a különbséget a saját bőrödön! Most pedig azt is megtudhatod, hogy hozhatod ki a legtöbbet ebből a csodatermékből.

HOGY KELL HASZNÁLNI A SZÉRUMOKAT?

Az arcszérumokat a megtisztított arcra kell felvinni, még az arcápoló krém használata előtt. A bőrproblémádnak megfelelő szérumból egészen kis mennyiséget oszlass el a bőrödön belülről kifelé haladva, de a nyakadon és a dekoltázsodon is alkalmazhatod! A szérumokat nem szükséges a bőrödbe masszírozni, mert gyorsan beszívódnak.

Ha a Retinol Arcszérumot választod, fontos, hogy fokozatosan szoktasd hozzá a bőrödet ehhez a rendkívül intenzíven ható összetevőhöz: elég, ha hetente 1-2 alkalommal kezdesz, majd egyre gyakrabban alkalmazod. Ha ezt a bőrfiatalitó szérumot választod, mindig az esti arcápolási rutinod részeként használd, mert fényérzékennyé teszi a bőrt, vagyis alkalmazása kerülendő a nappali időszakban.

Erre azért kell különösen nagy figyelmet fordítani, mert ha az ajánlottnál sűrűbben vagy túl nagy töménységben használod a retinolt az arcodon, akkor irritáció, hámlás, pirosodás és bőrszárazság alakulhat ki. A jó hír, hogy ez pár nap alatt megszűnik, ha ritkábban alkalmazod a retinolt. A kezdeti óvatosság és a megfelelő fényvédelem tehát egyáltalán nem túlzás még akkor sem, ha esténként kényezteted az arcodat a bőrfiatalító szérummal.

MIVEL ÉRDEMES KOMBINÁLNI A SZÉRUMOKAT?

A szérumok rendkívül nagy koncentrációban tartalmazzák az értékes hatóanyagokat, használatuk tényleg ajándék a bőrnek, de a krémeket ettől függetlenül nem váltják ki, hiszen két különböző arcápolóról van szó. Erről már az állaguk is árulkodik: a szérumok sokkal könnyedebbek a krémeknél, pont ennek köszönhetik, hogy gyorsan beszívódnak, és a bőrben olyan mélyebb rétegekbe jutnak, ahová a krémek nem érnek el. 

És most el is hangzott a másik fontos indok, amiért a kettőt érdemes egyszerre alkalmaznod: a szérum és a krém kölcsönösen erősítik egymás hatását – a  szérumok a bőr mélyebb rétegeibe jutnak és ott fejtik ki a hatásukat, míg a krémek a felsőbb bőrréteget ápolják és kényeztetik. A Schüssler Natúrkozmetikumok szérumai és arckrémei úgy lettek kifejlesztve, hogy kiegészítsék és felerősítsék egymás hatását.
Ahogy fentebb írtuk, a retinol fényérzékennyé teszi a bőrt, ezért kiemelten fontos, hogy a Retinol Arcszérum mellett fényvédőt is használj! Ha vízpartra utazol, ne vidd magaddal ezt a bőrfiatalító szérumot, mert ott erőteljesebb az UV-sugárzás – a vakáció alatt használd a kedvenced többi szérumaink közül! (Ha továbbra is az idő múlásának jeleit szeretnéd ellensúlyozni, válaszd a Hialuron Arcszérumot, ha viszont a nyári megpróbáltatások után táplálnád a bőrödet, a C-vitaminos Arcszérum az, amire szükséged lesz!)

MI ALAPJÁN VÁLASSZ ARCSZÉRUMOT! VIDEÓ

Ahogy az arckrémekre és a testápolókra, úgy a szérumokra is igaz, hogy vásárlás előtt mindenképp érdemes áttanulmányoznod az összetevők listáját. Mivel a szintetikus anyagokat jobb mellőzni, válassz 100% természetes összetevőkből álló natúrkozmetikumokat! A szérumok esetében ez azért különösen lényeges, mert ez az arcápoló a bőr mélyebb rétegeibe is bejut. Figyelj arra is, hogy milyen bőrproblémára kínál megoldást az arcszérum, és az legyen a befutó, amelyik leginkább megfelel az igényeidnek!

A retinollal készült bőrápolók különböző töménységben tartalmazzák az erőteljes ránctalanító hatóanyagot: a 0.1-0.3%-os retinoltartalom a gyengébbnek számít, a 0.5% körüli közepes erősségűnek tekinthető, míg az 1% körüli töménység intenzívnek minősül.

Szérum vagy krém? Mi a különbség közöttük?

Ahogy a krémekre, úgy a szérumokra is igaz, hogy számíthatsz a segítségükre, ha ránctalanítás, bőrfeszesítés, bőrtáplálás vagy épp mattítás a célod, a hatásmechanizmusuk azonban eltér a krémekétől. A szérumoknál könnyedebb állagú arcápolót keresve sem találsz, ezekből ugyanis hiányoznak a zsíros összetevők, viszont nagyobb koncentrációban tartalmaznak olyan értékes hatóanyagokat, mint amilyen például a hilaruonsav, a C-vitamin, a retinol  vagy a sejt- és szöveti szinten ható Schüssler sók. Különleges összetételüknek köszönhetően a szérumok gyorsabban beszívódnak, a bőr mélyebb rétegeibe jutnak és ott hamarabb ki is fejtik a hatásukat

Az arcszérumok zsíros bőrre is hatékonyak?

Mivel a szérumok használata után nem marad zsíros utóérzet és bőrfénylés, tökéletes megoldást kínálnak, ha zsíros a bőröd és a testesebb tápláló krémekkel már többször megjártad. Legújabb fejlesztésű szérumaink között találsz olyat is, amit kifejezetten zsíros bőrre ajánlunk, nem csak táplálja, de mattítja is az arcbőrt, ez a Mattító arcszérumunk. A zsíros bőrön gyakran alakulnak ki pattanások, amikre – amellett, hogy csodás bőrfiatalító hatással rendelkezik – a Retinol Arcszérum is megoldást jelenthet, ennek használata azonban leginkább 30 éves kor után ajánlott.

A szérumokból pár csepp is elegendő?

A szérumokból – koncentrált összetételüknek köszönhetően – egészen kevés is elég ahhoz, hogy nagyszerű és látványos eredményt érj el. Ezért sem tégelyben árulják őket, hanem ampullákban, pumpás vagy cseppentőfejes adagolókban kerülnek forgalomba. Az erőteljes anti-aging hatású Retinol Arcszérum használatát érdemes óvatosan bevezetni, vagyis erre különösen igaz, hogy a kevesebb több: bőrgyógyász szakértőnk is azt javasolja, hogy heti 1-2 alkalommal kezdd, és csak azután vesd be gyakrabban, ha a bőröd már hozzászokott a retinolhoz.

Milyen gyakran használjuk a szérumokat?

A szérumokat elég hetente egyszer-kétszer bevetni, de ha extra gondoskodásra vágyik a bőröd – vagy egy olyan bőrproblémával állsz szemben, amire hatékony megoldást keresel -, akkor akár napi rendszerességgel is használhatod. Ha az első flakon elfogyott, a következőt tökéletesen elegendő heti pár alkalommal segítségül hívni. A Retinol Arcszérumra ennek épp az ellenkezője igaz: soha ne kezdd napi rendszerességű használattal, mert az irritációt, kipirosodást, bőrszárazságot okozhat! Fokozatosan vezesd be ezt a rendkívül értékes és sokoldalú hatóanyagot, így kellemetlenségek nélkül élvezheted nagyszerű hatását!

Az arcszérum helyettesítheti az arckrémet?

A szérumok rendkívül koncentrált bőrápolók, de nem kell, hogy az arcápolási rutinodból száműzd a használatuk miatt az arckrémeket! Az alapos reggeli és esti arctisztítás és tonizálás után vidd fel a bőrödre a szérumot, majd arra jöjjön a már jól bevált arckrémed. Ha a Retinol Arcszérum használata mellett döntesz, nagyon fontos, hogy gondoskodj a megfelelő fényvédelemről, ez a hatóanyag ugyanis fényérzékennyé teszi a bőrt, ezt pedig – különösen a nyári időszakban – semmiképp sem veheted félvállról!

Miért kerül többe a szérum, mint az arckrém?

A látszat tulajdonképpen csal: a magas hatóanyag-koncentráció miatt a szérumokból pár csepp is elegendő ahhoz, hogy csodát tegyenek a bőröddel, ezért jóval hosszabb ideig kitartanak, mint az arckrémek, még akkor is, ha kisebb kiszerelésben jutsz hozzájuk. Tudtad, hogy a retinollal készült kozmetikumok nem azonos töménységben tartalmazzák ezt az intenzív bőrfiatalító hatóanyagot? A 0.1-0.3%-os retinoltartalom még gyengébbnek számít, a 0.5% körüli közepes erősségűnek tartott, az 1% körüli töménység viszont az erőteljes kategóriába tartozik.

Hány éves kortól érdemes a szérumokat használni?

A szérumok használatának nincs sem alsó, sem felső korhatára, 25 év felett azonban mindenkinek érdemes lenne rendszeresen beépíteni az arcápolási rutinjába. A Retinol Arcszérummal kapcsolatban az a szakértők egybehangzó véleménye, hogy használatát 30 éves kor után érdemes elkezdeni, ekkor ugyanis óhatatlanul csökken a bőr kollagén-termelése, ami elengedhetetlen a feszes, rugalmas bőr megőrzéséhez.

Milyen szérumot érdemes választani?

Egyrészt lényeges, hogy olyan szérumot válassz, amelyik a bőrproblémádnak megfelelő megoldást kínál, de legalább ilyen fontos az is, hogy csakis vegyszermentes szérumot használj, hiszen a bőr mélyebb rétegeibe is bejut, ezért cseppet sem elhanyagolható, hogy mit kensz az arcodra!

Váltogathatjuk is az arcszérumokat?

Ha a Retinol Arcszérum mellett döntesz, a “szérumcsere” kifejezetten ajánlott akkor, ha vízpartra utazol. Ennek oka, hogy a retinol fényérzékennyé teszi a bőrt, víz mellett pedig fokozottabb az UV sugárzás. Nyaraláshoz tehát mindenképp keress másik utitársat, a Retinol Arcszérumot pedig hagyd otthon pihenni, amíg visszatérsz a vakációból!

TE MELYIK SZÉRUMOT VÁLASZTOD?

  • Hialuron Arcszérum hidratál, ránctalanít és fokozza a bőrtömörséget. Intenzíven hidratálja a bőrödet, nem csak a felszínen, hanem a mélyebb rétegekben is, ezért különösen ajánlott vízhiányos bőrre.
  • C-vitaminos Arcszérumot az értékes Schüssler sók mellett argánolajjal gazdagítottuk, hogy fokozza a bőr természetes kollagéntermelését és regenerlódását. Kisimítja az apróbb ráncokat és hozzájárulhat a pigmentfoltok halványításához.
  • A Mattító Arcszérum segít csökkenteni a bőr túlzott faggyútermelését, összehúzza a tág pórusokat, nyugtatja a gyulladást és megelőzi a pattanások kialakulását, miközben a bőr rugalmasságát is fokozza. Zsíros, kombinált és érzékeny bőrre is ajánlott.
  • Retinol Arcszérum 30 év felett mindenkinek ajánlott, aki szeretné megőrizni vagy visszanyerni bőre rugalmasságát, feszességét és egészséges megjelenését. A retinol amellett, hogy igazi anti-aging csodaszer, halványíthatja a pigmentfoltokat, csökkentheti a gyulladást pattanások esetén, fokozza a bőr hidratáltságát és egészségesebb, jobb hámsejtképződést biztosít.

Az arcszérum nyáron is használható?

Sokan gondolják úgy, hogy a bőrnek csak a hidegebb téli hónapokban van szüksége különleges táplálásra, és a jobb idő beálltával lazábbra lehet engedni a gyeplőt. Arckrémből valóban érdemes könnyedebb állagúra váltani, a szérumot azonban kár letenni, már csak azért is, mert a napsütés komoly stressznek teszi ki a bőrt. Ahhoz, hogy ellensúlyozhassa az UV sugarak bőröregítő hatását, megnő az ásványi anyag-szükséglete, több vitaminra és antioxidánsra van szüksége, amit egy jól megválasztott szérummal megadhatsz neki.
A Retinol Arcszérum kúraszerű használata leginkább az őszi-téli – azaz kevésbé napsütéses – időszakban ajánlott, alkalmazásáról azonban nyáron sem kell lemondani! Aranyszabály viszont, hogy a retinol használatával egy időben mindig gondoskodj a megfelelő fényvédelemről, és a szérumot az esti arcápolási rutin részeként alkalmazd, és a bőrödet fokozatosan szoktasd hozzá ehhez az anti-aging szupererővel rendelkező hatóanyaghoz!

Legfrissebb blogbejegyzések

Niacinamide a bőrápolásban: mi ez és mire használd?

Niacinamide a bőrápolásban: mi ez és mire használd?

Narancsbőr elleni hatékony kezelés otthon

Narancsbőr elleni hatékony kezelés otthon