Mire jó a retinol és hogyan használd?


Mindenképpen ki kell próbálnod a retinolt, ha érdeklődsz az anti-aging vagy smart aging iránt, mert valóban nélkülözhetetlen hatóanyag az öregedés elleni küzdelemben.

A napi fényvédelem alkalmazása mellett a retinol-félék a leghatékonyabb és bizonyítottan legerőteljesebb hatóanyagok, amelyekkel hosszú távon fiatalosan tarthatod a bőröd.

Számos tudományos forrás támasztja alá hatékonyságát; bőrgyógyászok is egyöntetűen megerősítik, és szinte minden szakértő egyetért abban, hogy a retinol működik a bőröregedés megakadályozásában.

Ha kíváncsi vagy a mélyebb összefüggésekre, olvass tovább, és a cikk te is tisztán látod majd az alap fogalmakat, megismered a retinol, retinal, retinolsav és retinoid kifejezések jelentését, megtudhatod, hogyan működnek, és milyen hatást gyakorolnak a bőrödre. Később pedig részletesen kifejtjük, hogyan használd őket, és hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb terméket.

Retinol, retinal, retinolsav, retionidok – mi a különbség?

A retionidok egy összefoglaló kifejezés, amelybe több retinol származék is beletartozik. Mi a retinolok kifejezést fogjuk szinonímaként használni az A-vitamin származékok nagy családjára. Ezek az összetevők hatékonyságukban is különböznek.

Retinol származékok: retinol, retinal, retinolsav

Retinolsav (Retinoic acid, Tretinoin – C20H2802)

A retinolsav egy olyan akítv molekula, amely a bőrsejteket kollagén termelésre készteti. A tiszta retinolsav  öregedésgátló hatása mögött olyan típusú és akkora mennyiségű bizonyíték van, mint a vényköteles gyógyszerek mögött, valójában ő maga is vényköteles gyógyszer hatóanyag. A retinolsav az egyetlen FDA által jóváhagyott, bizonyítottan anti-aging hatóanyag.

Retinol (Retinol – C20H300)

A retinol maga a tiszta A-vitamin, ami önmagában nem aktív molekula, 10-20-szor kevésbé hatékony, mint a retinolsav. A bőrben lévő enzimek segítségével képes két lépésben retinolsavvá alakulni, azaz átalakulás után ugyanúgy bőrfiatalító hatású. Nem kell nagy matek tudás ahhoz, hogy kiszámoljuk, 1%-os retinol szérum 0,1%-os retinolsav szérum hatásával fog felérni.

Retinal (Retinaldehyde – C20H280)

A retinal (retinaldehyde) 10-szer olyan hatékonyan képes retinolsavvá alakulni, mint a retinol, azaz inkább retinolsav jellegű, mint retinol-jellegű hatóanyag, de nem közvetlenül hat, egy lépéses átalakulási folyamaton megy keresztül a használat során.

A retinal picit gyengédebb, kevesebb esetben okoz bőrirritációt, ugyanakkor látványosan csökkenti a ráncokat.

Retinil Palmitát (Retinyl Palmitate – C36H6002)

A retinol és a palmitinsav kombinációja, amely már 3 lépésben alakul retinollá. Sokkal nagyobb koncentrációban hat, viszont kevésbé irritál.

A retinol hatása a bőrre

Minden olyan tényezőre pozitívan hat, amit a bőr öregedésével kapcsolatban meg szoktunk említeni. Azaz csökkenti a ráncokat, feszesebbé teszi a bőrt, simább, egyenletesebb bőrfelszínt biztosít.

Sejtszinten a retinol és a retinal legfontosabb hatása, hogy serkenti a bőr saját kollagén termelését, antioxidáns hatása miatt pedig lassítja a meglévő kollagén lebontását. Azaz dupla mechanizmus segíti fenntartani a bőr egészséges kollagén háztartását.

A ránctalanító, bőrfeszesítő tulajdonság mellett érdekes módon a pigmentfoltok kezelésében is hatásos és a pattanásos bőr ellen is bevethető.

A bőrben lévő vízmegkötő anyagok termelődését is serkenti, így hosszú távon feszesebb és hidratáltabb lesz a bőr a retinoloktól.

Retinol öregedésgátló hatása

A retinolok szabályozzák a bőrsejtek osztódási folyamatait, felgyorsítják a bőr felső rétegének megújulását, ezzel is hozzájárulva a fiatalosabb bőrfelszínhez.

A retinol igazi anti-aging csodaszer: kollagén termelésére ösztönzi a bőr sejtjeit, ennek köszönhetően kiváló ránctalanító, használatával a bőr szemmel láthatóan simább és feszesebb lesz. Antioxidáns hatása miatt azonban a retinol nem csak serkenti a kollagén termelődését, hanem annak lebomlását is lassítja.

Mindezek mellett elhalványíthatja a pigmentfoltokat és csökkentheti a gyulladást pattanásos bőr esetén. A retinol egészségesebb és jobb hámsejt-képződést biztosít: gyorsabbá válik a hámsejtek osztódása, aminek eredményeképp frissebb, fiatalosabb lesz a bőr. Elősegíti a vízmegkötő sejtek termelődését is, így fokozódik a bőr hidratáltsága, simasága és bársonyos tapintása” – tette hozzá Dr. Jánosy Eszter, bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos.

Mikor kezdd el használni a retinol készítményeket?

Tévedés azt hinni, hogy csak a negyven pluszos korosztály kozmetikumairól van szó, ugyanis a kollagéntermelés már a 20-as évek vége felé elkezd csökkenni a szervezetben (kb. évente 1%-al kevesebb termelődik). Azaz gyakorlatilag a 30-as éveinktől kötelező lenne használni, de már 25 felett érdemes beépíteni a gyengébb retinol készítményeket a bőrápolási rutinunkba.

Retinol hatákony anti-aging bőrápoló hatóanyag

Milyen szempontok szerint válassz retinolos krémet vagy retinol szérumot?

  1. Nagyon pontosan fel van tűntetve a retinol származék neve és koncentrációja.
  2. A hatóanyag stabil – a retinolok instabil molekulák, a fény és a levegő hatására lebomlanak. Ezért a csomagolás is kritikus lehet, de más, stabilizáló molekulák meghosszabbíthatják a retinol származékok élettartamát.
  3. Nincsenek benne irritáló egyéb összetevők – a retinol nagy mennyiségben irritálhatja a bőrt, akár hámláshoz is vezethet, ezért nagyon fontos, hogy ne legyenek a retinolos készítményben más irritáló összetevők.

Milyen retinolos kozmetikum való neked?

A retinol erőssége kritikus szempont, érdemes hozzászoktatni a bőröd, mert már 0,1%-os retinolos termékek kitartó használatával is szép eredményeket lehet elérni. Az 1%-os retinol szérum nagy koncentrációnak számít, és nem is ajánlott mindennapi használatra, hetente 2-3 alkalom elég egy ennyire erős retinol készítményből. érzékenyebb bőrűek válasszák a retinalos krémeket és a kisebb koncentrációt.

A retinol termék állaga is fontos, ugyanis a retinol olajban oldódó alapanyag, ez a legtöbb retinolos szérum nehezebben felszívódó, olajos készítmény. Száraz bőrre ez ideális választás lehet. Vannak könnyebben felszívódód emulziós retinol szérumok is, ha soknak érzed az olajos változatot.

Hogyan használd a retinolos készítményeket a napi bőrápolási rutinodban?

Inkább este alkalmazd, mert a retinolok rendkívül instabil összetevők, és nappal könnyen veszíthetnek hatékonyságukból a fény hatására. Ezért általánosan elfogadott gyakorlat, hogy a retinolos termékeket inkább este használjuk.

Napvédelemmel kombináld!

Ne feledkezz meg a reggeli fényvédelemről vagy fényvédős krém használatáról. A retinol fokozhatja a bőr fényérzékenységét, mivel serkenti a felső bőrréteg megújulását. A mindennapi fényvédelem elengedhetetlen, függetlenül attól, hogy használsz-e retinolt vagy sem. Vízparti nyaraláshoz inkább hagyd otthon a retinolos szérumod, helyette tökéletes választás a Schüssler C-vitaminos arcszérum, vagy ha folytatni szeretnénk az anti-aging kezelést, akkor a hialuron arcszérum és bármelyik Schüssler Natúr hidratáló arckrém! „Ha nap éri a retinollal kezelt, fényvédelem nélkül hagyott bőrt, gyulladásos folyamatok indulhatnak be, melyek maradandó elváltozásokat is okozhatnak. Természetesen a retinol alkalmazása alatt a szoláriumozás is kerülendő!” – figyelmeztet a bőrgyógyász-kozmetológus.

Kísérletezz a megfelelő retinol koncentrációval és használati gyakorisággal, hogy megtaláld a saját bőrödnek legmegfelelőbbet. Néhányan akár naponta alkalmazzák a gyengédebb formulákat, míg mások hetente 2-3 alkalommal használják az erősebbeket. Fontos, hogy figyelj a bőröd reakciójára. Ha irritált, érzékeny vagy hámló a bőröd, akkor csökkentsd a retinol mennyiségét. A retinol használatát érdemes fokozatosan bevezetni az arcápolási szokásaink közé

Ha túl nagy töménységben vagy a tanácsoltnál sűrűbben visszük fel a retinolt az arcunkra, akkor irritáció, hámlás, pirosodás és bőrszárazság alakulhat ki – ez pár nap alatt megszűnik, ha ritkábban használjuk a retinolt, ezért lényeges a kezdeti óvatosság.

Vigyázz a hámlasztókkal!

Ha erősebb retinolos terméket használsz, lehet, hogy ütközni fog a hatásuk a hámlasztó termékekkel. Ilyenkor érdemes egymástól elválasztva használni őket, a hámlasztót reggel, a retinol krémet vagy retinolos szérumot pedig este.

Kezdő retinolos

Érzékeny bőr esetén retinyl palmitate, majd retinol 0,1 és 0,3 között. Normál bőr esetében kezdhetsz a kis koncentrációjú retinolos készítményekkel azonnal. Ha a bőröd nem bírja a retinolt, akkor próbáld ki a retinil palminátot.

Haladó retinolos

Ha az első szinten nem lépett fel bőrirritáció, akkor kezdd el használni a 0,55-os koncentrációt.

Fekete öves retinolos

Ha a bőröd bírja a haladó szintet, akkor minden másnap próbáld ki az 1%-os retinolos szérumokat a maximális anti-aging hatáshoz.

A bioretinolnak nevezett bakuchiol nem retinol

Ez a növényi hatóanyag nagyon hasonlóan viselkedik a bőrön, mint a retinol, de kémiailag és szerkezetileg nincs közük egymáshoz. Érdemes a bakuchiol alapanyaggal is megismerkedni, ha kíméletes, a retinolt helyettesítő, anti-aging megoldásra van szükséged.

A retinol külsőleges használata azért is ajánlott, mert a táplálékkiegészítő formájában szedett bőrbarát A-vitaminnal jobb csínján bánni: nagyon oda kell figyelni arra, hogy ne adagoljuk túl. Az A-vitamin tiszta hiányállapota ritka, csak elvétve fordul elő azoknál, akik nagyon egyoldalúan táplálkoznak. A bőrtökéletesítő hatással rendelkező retinolról és a bőrvédő vitaminokról – amelyek fontossága a tavasz közeledtével még kiemeltebb – Dr. Jánosy Eszter bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos osztott meg velünk hasznos tudnivalókat.

Az A-vitamin az étrendbe beépítve is hatásos lehet

A doktornő szerint jó, ha az A-vitamint multivitamin formájában vesszük magunkhoz, hiszen abban nagy valószínűséggel a szükséges mennyiség található meg és nem áll fenn a túladagolás veszélye, ennél is szerencsésebb azonban az, ha táplálkozással jut a szervezetbe. A szakértő elmondta, hogy az A-vitamin beépülését segíti az egyidejűleg fogyasztott E-vitamin, így erre is érdemes odafigyelni.

„Remek A-vitamin forrásnak bizonyulnak az állati belsőségek, a zsíros halak (mint amilyen a hering, a makréla vagy a tőkehal), a zsíros tejtermékek és a tojássárgája. Fontos tudni, hogy az A-vitamin úgynevezett provitaminok (vagyis előanyagok) formájában is rendelkezésre áll, ilyen vegyületcsoportot alkotnak a karotinok. Ezekhez legfőképp növényi táplálkozással juthatunk, sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, narancs, spenót, sárgabarack, sárgadinnye, brokkoli, fodros kel vagy például kaliforniai paprika fogyasztásával. Mivel az A-vitamin zsírban oldódó, érdemes a zöldségeket egy kis olívaolajjal együtt tálalni, hogy hatékonyabban felszívódjon ez az értékes anyag” – részletezte Dr. Jánosy Eszter, majd hozzátette, hogy mivel az emésztőrendszerben csak csekélyebb mennyiségben képződhet A-vitamin a bevitt karotinból, jóval kisebb az esély a túladagolásra is.

retinol külsőleges használata azért is ajánlott, mert a táplálékkiegészítő formájában szedett bőrbarát A-vitaminnal jobb csínján bánni: nagyon oda kell figyelni arra, hogy ne adagoljuk túl.

Ha biztosra akarsz menni a bőröregedés elleni harcban, akkor mindenképpen kezdj el valamilyen

Legfrissebb blogbejegyzések

Niacinamide a bőrápolásban: mi ez és mire használd?

Niacinamide a bőrápolásban: mi ez és mire használd?

Narancsbőr elleni hatékony kezelés otthon

Narancsbőr elleni hatékony kezelés otthon